Na Heureke využívame personalizáciu a cielenú reklamu. Na základe vášho správania na Heureke personalizujeme jej obsah. Kliknutím na „Rozumiem“ alebo inam súhlasíte aj s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na webe pre zobrazenie cielenej reklamy na ďalších weboch. Personalizáciu a cielenú reklamu si môžete vypnúť v nastaveniach prehliadača. Viac


Poradňa Liehoviny

Ako vybrať liehovinu?

 
Kupujte jedine alkohol, ktorý je kvalitný a zodpovedá vašim nárokom.
 
 
 
 
 
Lihovinu vždy vyberajte starostlivo a rešpektujte osobné preferencie toho, kto ji bude popíjať. Správne vybraná fľaša alkoholu môže byť skvelým darčekom.
 
 
 

Druhy liehovin

 

Likér

Ako likéry sa označujú sladké alkoholické nápoje, ktoré bývajú ochutené bylinami, ovocím, korením a podobne. Likéry sa môžu vyrábať teplou cestou (digescia) alebo studenou cestou (macerácia). Bylinné likéry sa okrem iného často užívajú pre lepšie zažívanie, niektoré z nich nie sú tak sladké a ich chuti dominuje horkosť. Ovocné likéry môžu mať najrôznejšie príchute, často veľmi exotické. Krémové likéry môžu, ale nemusia mať smotanový základ. Nájdete medzi nimi likéry s príchuťou čokolády, orieškov, vanilky, kávy a ďalšie. Likéry sú obľúbeným darčekom pre ženy.
Obsah alkoholu v likéroch sa pohybuje približne medzi 15-40%, existujú však aj likéry s obsahom alkoholu až 50%.
 
 

Rum

Rum sa destiluje z melasy alebo cukrovej trstiny. Tradičnou oblasťou produkcie rumu je Karibik, najmä Kuba a Jamajka, ďalej potom India, Austrália alebo Mexiko. Delí sa na niekoľko druhov: svetlý rum (tiež biely), zlatý rum a tmavý rum. Svetlý rum sa často používa do miešaných kokteilov (asi najznámejším miešaným nápojom z bieleho rumu je Mojito), zlatý a tmavý rum sa popíja samostatne, prípadne sa využíva pri varení kvôli aróme.
Dôležitou súčasťou výroby rumu je jeho dozrievanie. Niektoré biele rumy nezrejú vôbec, iné zrejú maximálne tri roky. Zlaté rumy zvyčajne zrejú do piatich rokov. Najdlhšiu dobu zrenia majú tmavé rumy, ktoré v drevených sudoch strávia niekedy aj 20, 30 rokov. Takto vyzreté rumy sú ideálnym luxusným darčekom pre "fajnšmekrov" alebo zberateľov. Existujú tiež korenené (spiced) rumy, ktoré mávajú nižší obsah alkoholu.
 
 
 

Whisky

Whisky je destilovaný alkoholický nápoj z obilnín, ktorý ďalej zreje v drevených, väčšinou dubových sudoch. Whisky sa predáva buď jednosladová (single malt), alebo miešaná (blended). Jednosladová whisky sa vyrába z jačmenného sladu. Miešané bývajú zmesou rôznych druhov jednosladových whisky a obilných whisky. Rôzne druhy zrejú v sudoch v rôznom časovom rozpätí, niektoré whisky môžu byť aj staršie ako 50 rokov. Zvláštnosťou je, že dozrievanie whisky sa neodohráva výhradne v sudoch, ale že pokračuje aj ďalej po jej stočení do fľaše.
Podľa krajiny pôvodu sa whisky tradične rozdeľujú na niekoľko druhov.
 
 
 

Brandy

Brandy je vínna pálenka čiže vínovica, teda destilát z vína, ktorý sa zvyčajne necháva dozrievať v dubových sudoch po sherry. Doba zrenia brandy je rôzna a má veľký vplyv na kvalitu výsledného nápoja. Obsah alkoholu v brandy môže byť 35-60%.
Najznámejším druhom brandy je koňak.
Do tejto kategórie patrí tiež grécka Metaxa vyrobená zo zmesi brandy, originálneho korenia a vína. Destilát zreje niekoľko rokov v živicových dubových sudoch a následne sa mieša so zmesou korenia a vína. Počet hviezdičiek na fľaši značí počet rokov, počas ktorých brandy zrela. Ide o skvelý letný aperitív alebo základ pre miešané koktaily.
 
 
 

Gin

Gin sa vyrába destiláciou obilného kvasu a vybraných bylín. Existujú dva typy ginu: genever a dry gin (tiež suchý gin).
Pri výrobe genever sa najprv destiluje fermentovaný obilný slad a potom nasleduje druhá destilácia, do ktorej sa pridáva zmes oleja z borievky a ďalších bylín. Takto vzniknutý destilát má pomerne nízky obsah alkoholu, preto sa zmes väčšinou destiluje ešte tretíkrát a následne sa necháva dozrieť v dubových sudoch. Vo všeobecnosti platí, že giny typu genever sú ostrejšie ako suché giny.
Dry gin sa najprv destiluje len z obilia, pri druhej destilácii sa nad destilačným kotlom vešajú priedušné vaky naplnené borievkou a inými bylinami. Stúpajúca para prechádza touto vonnú zmesou a skondenzovaná odkvapkáva späť dole.
 
 

Vodka

Vodka je alkoholický nápoj tradične vyrábaný z obilia, základnou surovinou pre výrobu vodky však môžu byť aj zemiaky, cukrová repa, vinič alebo ryža. Obsah alkoholu vodky sa môže pohybovať medzi 35-70%, najčastejšie sa pravdepodobne stretnete so 40% vodkou. Výroba vodky sa skladá z niekoľkých fáz: kvasenie, destilácia, filtrácia a riedenie. Vodka máva zvyčajne číru farbu. V ponuke je veľké množstvo ochutených vodiek s príchuťou napr. jablka, melónu, višne a podobne, také druhy vodky môžu, ale nemusia byť rôznych farieb (červená, zelená, žltá atď.).
 
 
 

Pálenky

Destilát je liehovina vzniknutá destiláciou skvaseného rmutu, ktorý sa pripravuje rozdrvením plodov, prípadne iných častí rastlín. Svoju určujúcu arómu získava pálenka z ovocia či suroviny, z ktorých sa pripravuje. V Slovenskej republike je pravdepodobne najrozšírenejšou pálenkou slivovica, teda destilát zo sliviek. Veľmi často sa môžete stretnúť aj s hruškovicou, marhuľovicou či čerešňovicou, existujú však pálenky aj z iných druhov ovocia a surovín, napríklad mandľovica a rad ďalších.
 
 
 

Tequila

Tequila je alkohol vyrábaný z mexického druhu agáve Agave Tequilana. Vyrába sa najmä v mexickom štáte Jalisco v okolí mesta Tequila. Výrobu tequily chráni mexická legislatíva, ktorá uvádza, že sa tequila môže vyrábať len v určitých piatich oblastiach niekoľkých mexických štátov. Podľa mexického zákona by teda mala mať každá fľaša tequily ochrannú známku. Táto známka sa skladá z označenia NOM (Norma Oficial Mexicana) a čísla, ktoré je kódom pre miesto výroby tequily. Tequila zvyčajne obsahuje 38-40% alkoholu.
 
 
 
 

Absint

Absint (niekedy tiež absinth) je liehovina vyrábaná z macerovanej zmesi paliny, anízu a feniklu, s tradičným názvom "svätá trojica". Niekedy sa do absintu pridávajú aj ďalšie byliny, napr. medovka alebo badián. Počas macerácie paliny sa uvoľňuje látka zvaná thujon, ktorá je pre absint typická. Predtým sa thujonu pripisovali halucinogénne účinky, táto hypotéza je však dnes už vedecky vyvrátená. Vo vysokých dávkach má thujon účinky nervového jedu, avšak jeho koncentrácia je v absinte veľmi nízka. Absint má zvyčajne zelenú alebo priehľadnú farbu, jeho obsah alkoholu je väčšinou 50-80%.
Absint sa delí na dva základné druhy, ktoré sa od seba líšia spôsobom výroby.
 
 
 
 
 

Základné parametre

 

Obsah alkoholu

Obsah alkoholu vypovedá o pomere alkoholu v celkovom objeme daného alkoholického nápoja pri teplote 20 ºC. To znamená, že napr. 40% rum obsahuje 400 ml alkoholu na 1 liter nápoja.
Obsah alkoholu by mal byť uvedený na každej fľaši s liehovinou. 
 
 

Krajina pôvodu

Pri nákupe liehovín vyberajte aj podľa krajiny pôvodu, obzvlášť pokiaľ vyberáte fľašu pre skutočného "fajnšmekra".
Napríklad v prípade rumov hrá krajina pôvodu veľkú úlohu. Neexistuje medzinárodne uznávaná definícia rumu, preto má väčšinou najväčší vplyv na to, aký rum je, legislatíva a zvyklosti krajiny, z ktorej tento rum pochádza. Rozdiely sú v obsahu alkoholu, použitých surovinách, dobe zrenia aj spôsobu označovania rumu. Obsah alkoholu je veľmi dôležitým kritériom napr. vo Venezuele a Čile, kde musí rum obsahovať najmenej 40%, alebo v Kolumbii, kde sa vyrába rum s minimálne 50% alkoholu. Na dobu zrenia rumu sa kladie dôraz v Dominikánskej republike, Paname a Venezuele. Tamojšie rumy musia zrieť najmenej dva roky, zatiaľ čo napr. zákony Mexika stanovujú pre rum minimálnu dobu zrenia "len" osem mesiacov.
 
 

Doba zrenia

Vek liehoviny je pre znalca dôležitým kritériom pri výbere. Ako ste sa už dočítali, napríklad u rumov sú veľké rozdiely práve vzhľadom na čas ich dozrievania v sudoch.
 
O kvalite alkoholického nápoja rozhoduje veľkým dielom aj rok ich výroby. Napríklad pri koňaku alebo slivovici sa každý rok žne základná surovina v trochu inej kvalite, čo sa odvíja od konkrétneho počasia v danom roku, starobe rastliny a ďalších faktorov. Niektorí výrobcovia liehovín navyše časom obmieňajú postupy svojej výroby. Preto bude fľaša, ktorú si zakúpite dnes, za desať alebo dvadsať rokov jedinečná.
 
Liehoviny sa môžu stať aj predmetom investície. Aby ste na fľaši získali určitý investičný výnos, je samozrejme potrebné kupovať fľaše na to určené, teda vzácne fľaše kvalitného alkoholu, z ktorých sa po určitej dobe stávajú raritné zberateľské kusy obrovskej hodnoty.
 
 
 
 

Špeciálne balenie

 
Liehoviny sa predávajú aj v špeciálnych baleniach neobvyklého vzhľadu, ako sú napr. limitované edície, ktoré sú na trhu len v obmedzenej ponuke, často napríklad len ako niekoľko stoviek či desiatok kusov. Limitované edície predávajú výrobcovia obvykle pri mimoriadnej príležitosti, akou môže byť napr. výročie založenia pálenice atď. Práve limitované edície sú pochopiteľne príležitosťou na investíciu, ktorej hodnota sa postupom času navyšuje.
 
Na trhu sú aj špeciálne balenia liehovín, ktoré obsahujú "niečo navyše", hľadajte ich pod označením darčekové balenie. Niekedy je napríklad fľaša alkoholu v darčekovom balení umiestnená v špeciálnej darčekovej kazete. Darčekové balenie môže obsahovať napr. set pohárov alebo iný darčekový predmet, často aj samotná fľaša alkoholu v darčekovom balení poteší zvláštnym dekoratívnym dizajnom, napr. ozdobným gravírovaním. 
 
 
 
 

Liehovina ako darček

 
Ak vyberáte liehovinu ako darček, vždy sa riaďte preferenciami obdarovaného. Vyberajte tak, aby obdarovaný videl, že ste fľašu alkoholu vyberali starostlivo práve pre neho, podľa jeho chuti a vkusu.
Ak si neviete rady, hľadajte inšpiráciu v oblasti darčekových balení liehovín, ktoré obdarovaného potešia už na prvý pohľad. Svoj výber podriaďte tiež príležitosti, pri ktorej sa chystáte darček venovať. V prípade napríklad promócie, svadby či okrúhlych narodenín je vhodné darovať luxusnejšiu fľašu alkoholu, napríklad vyššieho veku či nejakú z limitovanej edície.
 
 
 
 

Upozornenie na záver

 
Než liehovinu zakúpite, skontrolujte jej zloženie. Vyhnite sa liehovinám, ktoré obsahujú zložky, ktoré správne obsahovať nemajú. Niektoré liehoviny môžu obsahovať etylénglykol alebo glycerol. Toto riziko sa týka predovšetkým liehovín od zahraničných predajcov, najmä z oblasti Ázie, preto nekupujte liehoviny od neznámych a neoverených dovozcov. Uvedené látky nie sú vyslovene toxické, ale sú zdraviu škodlivé a ich použitie je v SR a ďalších vyspelých štátoch zakázané.
 
Pamätajte, že alkohol za volant nepatrí. Ak si nie ste istí, či váš organizmus už stačil odbúrať skonzumovaný alkohol a či môžete riadiť, použite kvalitný alkohol tester alebo sa šoférovaniu jednoducho vyhnite.
 
Konzumácii alkoholu by sa mali vyvarovať tehotné a dojčiace ženy. Alkohol je absolútne nevhodný pre deti, myslite teda na to, aby všetky fľaše s alkoholom boli vo vašej domácnosti umiestnené mimo ich dosah.
 
Porovnať liehoviny