Ako vybrať liehovinu?

Rumové likéry, bittery alebo napríklad pivovice. Destiláty, ktoré si zaslúžia vlastnú kategóriu, pretože úplne nezapadajú do hlavného prúdu. Ich kúzlu však prepadol nejeden fajnšmeker.

Rumové likéry, bittery alebo napríklad pivovice. Destiláty, ktoré si zaslúžia vlastnú kategóriu, pretože úplne nezapadajú do hlavného prúdu. Ich kúzlu však prepadol nejeden fajnšmeker.

Doba čítania 6 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Druhy liehovín

Rumové likéry

Rumové likéry majú oproti klasickým rumom vyšší obsah cukru a sú tak chuťovo sladkastejšie. Arómou aj konzistenciou sú však s rumami neporovnateľné a celkovo ide o veľmi kvalitné nápoje. Dôkazom je, že obľúbené Legendario je kvôli vysokému obsahu cukru technicky vzaté aj rumovým likérom či elixírom.

  • Jemnejšie destiláty s vyšším obsahom cukru

  • Majú nižšie percento alkoholu a sú okorenené a dochutené

  • Dobré pre príležitostných konzumentov rumu

Rumové likéry

Aperitívy

Aperitívy sú akousi symbolickou predohrou hostiny. Majú sa podávať 15-20 minút pred servírovaním jedla na rozprúdenie chuti. Dopriať si ich ale môžete aj ako základ sviežich letných drinkov (napr. Aperol spritz).

  • Aperitívy sa podávajú pár minút pred jedlom ako tzv. „čističe poschodia“

  • Ich typická horkosladkosť prebudí vaše chuťové poháriky

  • Môže byť v podobe šumivého vína alebo ľahko koreneného sladšieho nápoja

Aperitivy

Bittery

Bittery sú iste dobre známe všetkým barmanom ako horké likéry, ktoré sú súčasťou mnohých lahodných drinkov. Často sa do nich počítajú aj klasické bylinné likéry. Sú silne aromatické vďaka použitiu najrôznejších byliniek, korenia a ovocia.

  • Horké nápoje s výraznou chuťou

  • Skvelé na miešanie drinkov a koktailov

  • Pozitívne pôsobí na žalúdok a tráviace ústrojenstvo

Bittery

Agricole

Agricole je rumom z oblastí francúzskych kolónií ako Martinik alebo Francúzska Guyana. Jeho drsná chuť neuspokojí každého stravníka, ale medzi rumovými expertmi sa teší značnej popularite. Rozhodne však zaistí nevšedný zážitok.

  • Vyrábajú sa zo šťavy z cukrovej trstiny („trstinový rum“)

  • Sú špecifickým poddruhom rumov s intenzívnejšou chuťou

  • Ideálne aj do drinkov či koktailov

Punče

Punče poznáme všetci minimálne v podobe horúcich ovocných nápojov z obdobia Vianoc. Nemusíte ho však nutne vyrábať doma. Na predaj sú vopred ochutené koncentráty, ktoré stačí zmiešať s horúcou vodou a podávať za tepla.

  • Punč je horúci nápoj na báze vína a ovocnej šťavy

  • Možno ho zakúpiť ako koncentrát a doma zriediť s vriacou vodou

  • Pripravíte tak napríklad klasický vianočný punč

Pivné destiláty

Pivné destiláty sú najmä českou špecialitou, ktorá vychádza z ich národnej lásky k pôvabnému zlatistému moku. Tieto pálenky sa vyrábajú destiláciou mladiny pri varení piva. Výsledkom je pivovica podobná ovocným pálenkám s unikátnym chuťovým podfarbením.

  • Pivná pálenka z chmeľu s dlhoročnou výrobnou tradíciou

  • Chuťou pripomenie slivovicu

  • Známa ako beer brandy alebo chmeľovica

Na čo myslieť pri výbere destilátov

Objem

Klasické fľaše majú objem 0,7 l. Zaobstarať ale môžete aj maxi balenie s viacerými litrami, ak si robíte zásoby. Obľúbené sú aj malé degustačné sety, kde ochutnáte viac príchutí destilátu v menšom objeme.

Obsah alkoholu

Aperitívy a rumové likéry mávajú často znížené percento alkoholu a vyvažujú chuť cukrom alebo korením. Preto nebývajú také silné a môžu sa príjemne popíjať celý večer. Ocenia to najmä ľudia, ktorí alkoholu holdujú len príležitostne. Pálenky a silnejšie destiláty naopak dosahujú 60 – 80 %.

Krajina pôvodu

U rumových likérov si postrážte, aby pochádzal z karibských ostrovov alebo Južnej Ameriky, ak túžite po tej najlepšej kvalite. Agricole naopak musí pochádzať z francúzskych kolónií, aby bol autentický. Aperitívy sú zase doménou Francúzska a Talianska. U ostatných liehovín, napríklad priamo konzumného liehu, nie je pôvod príliš dôležitý.

Príchuť

Príchuťou sa v tomto zmysle chápe najmä ovocie, z ktorého sa destilát vypaľuje. Každá má svoju špecifickú vôňu, chuť a tradíciu. Vyberajte teda starostlivo podľa vlastných preferencií.

  • Hruška – hruškovice a vodky

  • Malina – malinovice

  • Slivka – slivovice

  • Jablko – jablkovice

  • Jahoda – jahodový likér

  • Jarabina – jeřabinová pálenka

Druh balenia

Na popíjanie postačí fľaša, avšak k dispozícii sú aj darčekové balenia a špeciálne ochutnávkové sety pre významné udalosti. Súčasťou ozdobnejších balení bývajú poháre a drobné darčeky, ktoré ale nijako nepovýšia alebo neznížia zážitok z pitia. Obsah fľaše je vždy najdôležitejší.

  • Holá fľaša – pro klasické popíjanie

  • Kartón – na zvláštne príležitosti

  • Tuba – na zvláštne príležitosti

  • Darčekové – darčekové balenie s drobnými predmetmi (fľaše)

  • Kazeta – typická hlavne pre rumy

  • Set – na ochutnávky

Niektoré rumové likéry kúpite priamo v atraktívnej kazete.

Príslušenstvo

Okrem samotnej liehoviny budú potrebné aj poháre na štýlové vychutnávanie. A keby ste náhodou preferovali klasiku, vždy sa môžete vrátiť k prevereným kvalitám:

Poháre na destiláty

Ploskačky

Pivá

Rumy

Vodky

Whisky

Vína

Likéry

Najčastejšie otázky

  • Najlacnejšie liehoviny tohto typu zakúpite za menej ako 15 €. Väčšinou ide práve o konzumný lieh alebo lacnejšie rumové likéry.

  • Od 15 do 30 € získate lepšie likéry a tiež aperitívy, niekedy aj v darčekových baleniach.

  • Sumy vyššie ako 30 € sú potom vyhradené prémiovým likérom, aperitívom či brandy s najvyššou značkou kvality. Za túto cenu tiež kúpite liehoviny vo väčších objemoch.

  • Klasický rum sa vyrába z cukrovej trstiny, najčastejšie z melasy, alebo zvyšku z vykryštalizovanej cukrovej trstiny. Nasleduje fermentácia, destilácia a následné dozrievanie za rôznych teplotných a časových podmienok. Podmienkou pre klasifikáciu nápoja ako rumu je obsiahnutie aspoň 37,5 % alkoholu a menej ako 20 g cukru na liter.

  • Agricole rum (či „rhum“) je rumom typickým pre francúzske kolónie. Definuje ho silná, ostrá chuť.Tá je dôsledkom využitia šťavy z cukrovej trstiny namiesto melasy. Všeobecne ide o vysoko kvalitné rumy, ktoré majú medzi fanúšikmi rumov rad priaznivcov, hoci prvý glg je pre ochutnávajúceho vždy prekvapením.

  • Rumový likér je ľahšou obdobou rumu s výrazne vyšším podielom cukru (nad 20 g/l). Je teda zákonite sladší a často sa primiešava do najrôznejších drinkov a kokteilov. Zároveň si zachováva čarovnú rumová arómu a typickú chuť